luni, 2 iulie 2007
La vie en rose
Asociatã adesea ideilor-atitudinilor de superficialitate si indolentã - sau slãbiciune a integritãtii morale -, culoarea roz a avut - are încã - de „luptat“ mult cu mentalitatea publicului si receptarea de cãtre acesta a unei imagini în care apare, de fapt, cu toatã forta caracteristicilor ei pozitive. Psihologic, rozul inspirã delicatete, gingãsie, tandrete chiar (în nuantele mai calde), rezonantã finã cu sufletul semenilor. Tonicã si sensibilã, totodatã nu invadeazã intimitatea cuiva, este „dulce“, „suavã“, „linistitã“, „drãgãstoasã“. În pofida interpretãrilor „rationaliste“, care alãturã rozul si „blondul“ prostiei, unii specialisti (în cromoterapie) afirmã cã acest „instrument“, folosit cu blândete si calm, cu perseverentã, are un impact foarte puternic asupra dezvoltãrii inteligentei si creativitãtii, si a armonizãrii spirituale. Întorcându-ne la registrul etic ce influenteazã si raportãrile în ordine esteticã, am putea considera culoarea roz purã, „inocentã“ („nevinovatã“, nu „naivã“), „copilãroasã“, cel mult „strengarã“, un „semn“ al iertãrii si al prieteniei dezinteresate, al „îmbunãrii“ relatiilor tensionate.
Ea contrasteazã printr-o fortã subtilã („sfioasã“, dar hotãrâtã) cu violenta ascunsã a manipulãrii sau cu autoritatea nelegitimã si neacceptatã. Era incitantã o analizã a „mitului“ Pink Floyd, dar gurile rele spun cã e cam depãsit...
Rozul poate fi o culoare a celui care iubeste lumea si libertatea. Este fascinantã pentru cã nu suportã constrângerile, dar nu se revoltã fãtis, ci determinã în tãcere o diminuare lentã, apoi o disparitie totalã a acestora. În industria filmului, muzicii, modei, fotografiei s.a., rozul este pentru unii creatori un simbol al senzualitãtii - poate si al sexualitãtii feminine, dar în aceastã acceptiune nu a reusit sã se impunã asemenea rosului, negrului sau violetului.
Numãrul 13 din Graphic Arts & Media scrie din nou despre roz: în cinematografie, Edith Piaf; în promovarea imaginii, brandul Barbie; în arta fotograficã, despre copiii „de vânzare“ ai Juliannei Rose. Si tehnologia prezentata sau colorata în roz aduce beneficii substantiale producãtorilor acesteia.
Ca si în GAM 12, mai multe rubrici sunt dedicate integrãrii europene, noilor standarde din poligrafie, media si publicitate, sanselor ca visele „roz“ sã devinã realitate. Un exceptional text al lui Perpessicius despre arta modernã, fericirea „sigilatã la colþuri“ si „slugãrnicie“ (supunere la rigorile normelor artificial instituite) completeazã un sumar generos si interesant. Multumesc echipei redactionale si partenerilor nostri.
Îmi face plãcere sã salut, si cu aceastã ocazie, organizarea târgurilor Advertising Show si Print Show la Bucuresti - unde vã asteptãm la standul nostru -, precum si a Zilei Utilajelor Tipografice Unitech, cãrora le doresc un succes cât se poate de... roz!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu